Blogger Template by Blogcrowds

Pari kuppia kahvia päivässä pitää lääkärin loitolla

torstai 4. lokakuuta 2007




Tiesitkö että kahvin kulutus Suomessa on lähes 10kg/henkilö/vuosi? Vastaava luku Yhdysvalloissa on alle 5 kiloa, Ranskassa hieman yli 5kg ja ainoastaan Norja ja Sveitsi pääsevät jota kuinkin lähelle suomalaisten kahvinjuontimäärää.

Kofeiini on yksi tutkituimmista ruoka-ainesosista, ja uusia kofeiini-tutkimustuloksia tulee vuosittain, jos ei lähes kuukausittain. Tässä viimeisimpiä tutkimustuloksia kofeiini-tutkimuksista, ja etenkin tietoutta kahvin ystäville.

Suositeltava määrä kofeiinia on ainoastaan 300-400 mg* per päivä. Kuulostaa hurjalle numerolle, mutta se voi täyttyä jo kolmesta pienestä kahvikupillisesta tai yhdestä isosta. Kuvassaa oleva Starbucksin keskikokoinen tavallinen kahvi sisältää yksinään lähes 400 mg kofeiinia (kaikki kun on suurempaa Amerikassa - iso kahvikuppi on melkein puoli litraa!). Suomessa sallitaan jopa viisi kuppia kahvia päivässä.




Kofeiinin yliannostus on aika harvinaista, mutta mahdollista, suurimmat kofeiinin sivuvaikutukset ovat hyperventilointi, unettomuus tai sydämen tykytykset. Uusin tutkimustieto kuitenkin osoittaa että muutama kuppi kahvia päivässä tuo useita etuja.

UUSIMMAT TUTKIMUSTULOKSET:

1. Kahvinjuonti ehkäisee Parkinsonin tautia. Suomessa 22 vuotta kestäneen tutkimustuloksen mukaan vähintään 4 kuppia kahvia päivittäin juovilla on 40% pienempi riski sairastua Parkinsonin tautiin.

2. Sydäntaudiltakin voit välttyä - American Journal of Clinical Nutrition lehdessä ollut tutkimustulos väittää että vanhemmilla ihmisillä (yli 65-vuotiailla) kahvinkulutus ehkäisee sydäntaudilta. Ristiriitaisia tuloksia on saatu aikaisemmin, ja kahvin liiallinen juonti on jopa lueteltuna sydäntaudin riskitekijänä, mutta uusin tutkimustulos esittää sen olevan vanhemmilla ihmisillä vain hyväksi. Eli jotkut kahvin hyötyvaikutukset vain lisääntyvät vanhetessa!

3. Kahvi suojaa maksa-sairauksilta, etenkin maksasyövältä. Ruotsissa tutkittiin kahvin vaikutusta maksan toimintaan, ja tulokset osoittavat että kaksi kuppia kahvia vähentää sairastumisriskiä maksasyöpään 43:lla prosentilla.

4. Peräsuoli kuntoon kahvilla. Kahvi auttaa monilla ruuansulatusta, ja suolen toimintaa, se ei ole uusi uutinen. Kuppi kahvia ja aamu-istunnolle on tuttu monille. Kahvin vaikutusta peräsuolisyöpään on myös tutkittu, ja kahvin kulutus ei lisää syöpäriskiä, vaan vähentää sitä.


Vaikka kahvilla on monia hyötyjä, muistathan kuitenkin kohtuuden, se on avainsana kaikkiin herkkuihin, niin juomaan, kuin sen hyötyihin. Monilla kahvi voi myös lisätä stressiä, nopeuttaa luunkatoa tai häiritä nukkumista tai suolen toimintaa.





Kofeiinin määrät

Kahvi, normaali suodatus: .40 - 180 mg. per kuppi
Kahvi, pikakahvi: 30 - 120 mg. per kuppi
Kahvi, kofeiiniton : 2 t- 5 mg. per kuppi
Tee: 25 - 110 mg. per kuppi
Kaakao (juoma): 2-20 mg. per kuppi
Tumma suklaa: 15-100 mg. noin 100 grammassa
Cola-juomat ja muut limsat joissa kofeiinia:- 36 - 90 mg. per lasi.

Lue lisää.


* Yhdysvalloissa suositellaan 300mg/päivä, Kanadassa 400mg/päivä
Lähteet:
McKinley Health Center at University of Illinois
Kahvi.net
Journal of the National Cancer Institute
Finfood

2 kommenttia:

  1. Anonyymi kirjoitti...

    alzheimeriin ei ainakaan näyttänyt auttavan. toinen vanhemmistani sairastui siihen pari vuotta sitten ja kovia kahvin juojia olleet koko ikänsä. Pää lahoaa kuten parkinsonissakin... porkkanastakin sai yhteen väliin syöpää niin ett yx lysti taitaa olla. Pirun kireä olo tulee...muutaman pannullisen jälkeen;)

    25. elokuuta 2008 klo 22.04  

  2. Anonyymi kirjoitti...

    alzheimeriin ei ainakaan näyttänyt auttavan. toinen vanhemmistani sairastui siihen pari vuotta sitten ja kovia kahvin juojia olleet koko ikänsä. Pää lahoaa kuten parkinsonissakin... porkkanastakin sai yhteen väliin syöpää niin ett yx lysti taitaa olla. Pirun kireä olo tulee...muutaman pannullisen jälkeen;)

    25. elokuuta 2008 klo 22.04  

Lähetä kommentti