Blogger Template by Blogcrowds

Kalifornia tulessa

tiistai 23. lokakuuta 2007
Los Angelesin superluokan julkkikset ovat joutuneet antautumaan luonnon voimien edessä. Malibun hienostoalueella kymmeniä taloja on tuhoutunut paikalla riehuvien maastopalojen seurauksena. Muiden muassa julkkisten suosima aidattu asuinalue on jouduttu evakuoimaan, Mel Gibson, Jennifer Aniston sekä "Fraser” Kelsey Grammar ovat joutuneet hakeutumaan turvaan etenevien maastopalojen alta.Lähde: msnbc/Lenny Ignelzi / AP


Vaikka Malibussa riehuvat maastopalot saavatkin enkä eniten palstatilaa, on tilanne kaikkein pahin San Diegon piirikunnassa Los Angelesistä etelään. Alueella on jouduttu evakuoimaan 250 000 henkilöä nopeasti etenevien maastopalojen tieltä. Koulut ovat kiinni, useimmat työpaikat ovat sulkeneet ovensa, valtaväylät ovat ainoastaan hälyytysajoneuvojen ja evakuointisaattueiden käytössä.
Ovensa sulkeneiden firmojen joukossa on myös paikallinen Nokian toimipiste, jossa työskentelee viitisensataa työntekijää. Nokian toimipaikka ei ole välittömässä vaarassa, mutta palot riehuvat vain muutaman kilometrin päässä, kirjaimellisesti näköetäisyydellä ja nopeasti suuntaa vaihtava tuuli voi muuttaa tilanteen hetkessä.


Lähde: msnbc/Lenny Ignelzi / AP

Asuin San Diegossa kun palot edellisen kerran koettelivat aluetta vuonna 2003. Tuolloin yli 2000 taloa paloi maan tasalle kotini läheisyydessä. Nyt vanha kotikaupunginosani on jouduttu evakuoimaan. Uutiskuvat tutun ja rakkaan naapuruston palaneista taloista ovat masentavia. Suorastaan sydäntäsärkevä on kuva tutulla alueella sijainneesta palaneesta talosta, jonka etupihalla hiiltyneet Halloween koristeet muistuttavat ensiviikon odotetusta juhlasta.


Lähde: msnbc/Lenny Ignelzi / APVuoden 2003 palot saivat alkunsa eräänä lokakuun iltana. Olimme tuolloin paikallisen koulun sadonkorjuujuhlissa. Ilta oli uskomattoman lämmin, kuuma tuuli puhalsi voimalla, joka tuntui kuin olisi seissyt kokovartaloföönin edessä. Tuuli sai vedet kirpoamaan silmiin, ripsivärini levisi siihen malliin, että Halloween teemaan sopiva Alice Cooper -meikki oli hetkessä kasvoilla.Seuraavana aamuna heräsin hälyytyssireeneiden sointiin. Katsahdus ulos ikkunasta sai pelkokertoimeni rysäyksellä kattoon. Asuinaluettamme lähestyi oranssin harmaa pilvi, joka himmensi auringonvalon. Ensiajatukseni oli terroisku; luulin kotiamme lähestyvät pilven olevan räjähdyksen seurausta.


Pian selvisi mistä oli kyse. En kuitenkaan osannut aavistaa sitä vauhtia ja voimaa, jolla maastopalo eteni ja levisi. Seuraavan viikon ajan seutu oli harmaasta savusta sakea. Ulkona ei voinut pikaisia pyrähdyksiä lukuunottamatta liikkua. Savu kirveli silmiä ja keuhkoja. En edes halua ajatella kaikkia palossa tuhoutuneita jääkaappeja, auton akkuja, liuottimia jne. joiden jäämiä tuulen mukana siirtyi paikasta toiseen hengitettäväksemme.


Viimeinen golf-kierros, taustalla palaa jo!

Soittokierros tuttaville ja sukulaisille paljastaa tällä erää kaikkien olevan onneksi turvassa, vaikka osa onkin joutunut lähtemään kodeistaan evakkoon. Mikäli oikein huonosti käy, niin vakuutus korvaa palossa menetetyn omaisuuden. Valitettavasti paraskaan vakuutus ei pysty korvaamaan sitä suvussa kulkenutta perintövaasia tai palossa tuhoutunutta valokuvaa vauvan ensimmäisestä hymystä.
Tyttäreni entisen koulun työntekijä menetti vuoden 2003 paloissa kaiken paitsi päällään olleet vaatteet. Annoimme hänelle lahjaksi muutaman kylpypyyhkeen sekä aamutossut jotka jalassa olisi hieman pehmeämpää astella. Lahjan saadessaan nainen purskahti itkuun, sillä tässä oli hänen uuden elämänsä ensimmäiset esineet. Toivottavasti tällä kertaa tulen reitti kulkisi hieman loitommalla hänen palon jälkeen rakennetusta uudesta kodistaan.


Pelastushelikopteri sammutustöissä

Lähteet: E!Online, Msnbc, Trendi Frendin kuva-arkisto

0 kommenttia:

Lähetä kommentti