Blogger Template by Blogcrowds

Byrokratia esti ilmasammutuksen Kalifornian tulipaloissa

maanantai 29. lokakuuta 2007


Byrokratian takia kymmeniä jos ei jopa satoja ilmasammutukseen erikoistuneita helikoptereita on vain odottanut lentolupaa, ja on ollut kokonaan osallistumatta Kaliforniassa riehuvan maastopalon sammutustöihin.

- Olemme nyt viikon odottaneet, koska saamme luvan lentää Kaliforniaan auttamaan, sanoo coloradolaisen helikopteri-yrityksen edustaja, joka haluaa pysyä nimettömänä.Tosi asia on, että harva yksityinen ilmasammutus-helikopteri on osallistunut Kaliforniassa riehuvan tulipalon sammutukseen Yhdysvaltojen metsähallituksen sääntöjen takia. Myös muutama tusina Kansalliskaartin, sekä yhteensä kymmeniä Rannikkovartioston, Laivaston ja Armeijan helikoptereita oli lentämättä usean päivän ajan byrokratisista syistä johtuen. Saman aikaisesti satoja koteja tuhoutui maastopalossa, ja tuhansia ihmisiä jouduttiin evakuoimaan - aivan turhaan.

Yhdysvalloissa metsähallitus on vastuussa metsä- ja maastopalojen sammutustöistä, ja sammutustyö näin ollen tapahtuu valtakunnallisten lakien alaisuudessa, eikä osavaltioiden. Valtio ei kuitenkaan omista sammutustöihin tarvittavia helikoptereita, vaan palkkaa ne tarvittaessa yksityisiltä yrityksiltä. Koska yrittäjyyttä maassa kannustetaan, laki myös suojelee yksityisiä yrityksiä kieltämällä valtion omistaman koneiston käyttöä ennen kuin yksityiset voimavarat ovat jo käytössä.

Tämän hetkinen laki vaatii että jokaista sammutustyöhön palkattua helikopteria vastaan on palkattava valtion palvelukseen myös vastuuhenkilö kyseisestä helikopterista. Samoin laki vaatii että jokaisessa sammutustyöhön osallistuvassa helikopterissa pitää lentäjän ja sammutustyöntekijän lisäksi olla myös palon seuraaja paikalla - jonka ainoa tehtävä on seurata palon kehitystä tai etsiä maastosta kuumapesäkkeitä. Tämä käytännössä tarkoittaa kahden tarpeettoman ihmisen pakollista palkkausta per pelastustyöhön osallistuva helikopteri.

Tälläinen niin sanottujen turhien töiden keksiminen on aika normaalia käytäntöä Amerikassa - palkataan yksi kaivamaan kuoppaa ja toinen täyttämään se, ja näin saadaan rahaa enemmän talouden kiertokulkuun. Clinton oli oikein kuuluisa työpaikkojen nyhtämisestä tyhjästä.

Amerikassa normaali metsäpalokausi kuitenkin loppui jo yli kuukausi sitten, ja metsähallitus irtisanoi suurimman osan sopimuksista yksityisten sammutushelikopteri-yritysten kanssa, ja lomautti helikoptereista vastaavat valtion palkkalistoilla olleet henkilöt.

Koska Kalifornian tulipalossa lain vaatimia vastuuhenkilöitä yksityisille helikoptereille ei löytynyt, eivät yksityiset helikopterit saaneet osallistua sammutustöihin.

Kysyin coloradolaisen helikopteri-yrityksen edustajalta, että eikö Kaliforniassa ole niin paljon rikkaita ihmisiä, että olisivat voineet yksityisesti palkata sammutus-helikoptereita pelastaakseen kotinsa.


- Moni itseasiassa sitä yrittikin, mutta maastopalojen takia ilmatila oli suljettu, ja sen alueella lentäminen oli ainoastaan Ilmailuhallituksen luvan varassa, ja Metsähallitus taas ei antanut muille kuin omassa valvonnassaan oleville sammutuskoptereille ja -lentokoneille lupaa lentää. Kukaan yksityinen lentäjä ei edes haluaisi riskeerata omaa uraansa lentämällä kielletyllä alueella - se on myös rikos josta voi joutua vankilaan, kertoo tuttu helikopteri-lentäjä.Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger vannoo että aikoo saada näihin lakeihin muutoksen ensi kesän palokautta varten. Hän myös onnistui saamaan erikoisluvan Kansalliskaartin helikoptereille lentää ilman ylimääräistä henkilöstöä - mutta siihenkin meni usean päivän verran ennen kuin se meni hallituksessa läpi.

Vaikka Trendi Frendi ymmärtää lakien tarpeellisuuden, niin jossain vaiheessa lakien laatijoidenkin pitäisi ottaa järki käteen ja tehdä pikaisia lakimuutoksia kun ihmishenget ovat kyseessä.


Kuvat: Trendi Frendin kuva-arkisto

0 kommenttia:

Lähetä kommentti