Hyvä ystäväni palasi usean USA:ssa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Suomeen. Marraskuun neljäntenä torstaina hän kaivoi kaapin kätköistä kalkkunakoristeet siivittämään vuoden suosikkijuhlan, kiitospäivän tunnelmaa. Helsingin marraskuisessa vesisateessa, tavallisena tortai-iltana kiitospäivän tunnelmaan oli kuitenkin vaikea päästä, kalkkunakoristeetkin olivat kuulemma tuntuneet lähinnä korneilta. Kiitospäivän vietto suomalaisympäristössä loppui ystävältäni tähän kertakokeiluun, seuraavina vuosina hän tyytyi juhlinnan sijaan muistelemaan lämmöllä amerikassa viettämiään kiitospäiviä.
Kiitospäivän historia
Ensimmäisen kiitospäivän ajankohdasta on erilaisia näkemyksiä. Yleisimmin uskotaan ensimmäisen kiitospäivän olleen vuonna 1621 kun Plymouthin uudisasukkaat viettivät sadonkorjuujuhlaa yhdessä Wampanoag intiaanien kanssa. Kuvernööri William Bradford julisti päivän kansalliseksi pyhäpäiväksi.
Toisen kertomuksen mukaan jo kahta vuotta aikaisemmin brittiläiset uudisasukkaat olivat viettäneet juhlaa Berkeleyn Plantaasilla, Virginiassa, kiitoksena vaikean ja pitkän Atlantin ylityksen onnistumisesta.
Jo ennen Eurooppalaisten tuloa USA:n mantereelle monet intiaaniheimot viettivät syksyistä sadonkorjuujuhlaa, josta nykyisen kiitospäivänkin katsotaan juontavan juurensa.
Olipa ensimmäisen kiitospäivän tapahtumapaikka näistä mikä tahansa, keskeistä kiitospäivän vietossa on perinne, joka on elänyt läpi vuosisatojen amerikkalaisten perheiden yhteenkokoontumisen ja kiitoksen juhlana.
Kiitospäivää vietetään USA:ssa marraskuun neljäntenä torstaina, Kanadassa lokakuun toisena maanantaina. Kiitospäivän vietto ylittää USA:ssa laajuudessaan jopa joulun, juhlintaan osallistutaan uskonnollisesta taustasta riippumatta. Kiitospäivän nelipäiväinen viikonloppu on myös vuoden vilkkain matkustusajankohta USA:ssa.
Nykyajan kiitospäivän ateria
Ensimmäisen kiitospäivän menuusta ei ole tietoja, suurella varmuudella voidaan kuitenkin olettaa, että perinteisiä kiitospäivän herkkuja kuten kurpitsapiirasta tai perunamuussia ei ruokapöydästä löytynyt. Historioitsijat ovat varsin yksimielisiä siitä, että jonkin sortin kanalintu koristi juhlapöytää. Lisäksi ajan tavan mukaisesti tarjolla oli myös muita liharuokia, kovaa ruumillistä työtä tekevien uudisasukkaiden juhlan proteiinipitoisella ruokalistalla kasvikset olivat sivuroolissa.
Vaikka kiitospäivä ei ihan istukaan suomalaiseen juhlaperinteeseen muistuttaa kiitospäivän ateria monilta osin suomalaista joulupöytää. Kotimaisiin jouluruokiin vaihtelua kaipaava voi tänä vuonna valmistaa kinkun sijaan kalkkunan, perinteisten lootien seassa tai sijaan voi jouluaattona nautiskella vaikkapa bataattilaatikkoa.
Kalkkuna
Kiitospäivän aterialla keskeisessä asemassa on kalkkuna. Perheillä on omat traditionsa kuinka paras kalkkuna valmistetaan; osa paistaa sen uunissa, myös ulkona uppokeittimissä porisevat kalkkunat ovat varsin yleisiä.
Kalkunan kanssa tarjotaan paistinkastiketta, ehdoton lisä ovat myös karpalopohjaiset hyytelöt ja kastikkeet.
Erilaiset lisukkeet kuuluvat kiitospäivän aterialle, näistä ehkä yleisimmät ovat kalkkunan täyte ja perunamuhennos. Täytettä ei enää useinkaan ahdeta paistovaiheessa linnun sisään, raa’asta kalkkunasta täytteeseen valuvat nesteet eivät välttämättä ehdi kypsentyä linnun kanssa samaan tahtiin, riskiä ruokamyrkytyksestä ei haluta ottaa.
Uunissa paistettu kalkkuna
Uunissa kalkkunan voi paistaa paistopussissa, folioon käärittynä tai ihan sellaisenaan. Kalkkunan voi maustaa erilaisilla mausteilla ja yrteillä. Esim. öljyä, hinonnettua valkosipulia, rosmariinia, suolaa ja mustapippuria sekoittamalla saa melko jämäkän soossin, jonka voi levittää kalkkunan nahan alle. Nahan alle levittämällä liha maustuu hyvin, öljy pitää nahkan kosteana ja estää lintua kuivumasta.
Kalkkunan paistaminen paistopussissa on ehkä vaivattomin keino. Mikäli kalkkunan paistaa löyhään folioon käärittynä tai ilman foliota tulee lintua vallella pitkin paistoa nesteellä, valeluliemen voi valmistaa esim. valkoviinistä, voisulasta ja rosmariinista.
Kalkkuna paistetaan 160 -175 asteisessa uunissa, liian korkea lämpötila kuivattaa ja sitkistyttää lintua. Paistomittari laitetaan linnun reiteen. Kun lämpömittarin näyttää 83 astetta on kalkkuna kypsä.
Bataattilaatikko
Herkullinen lisuke suomalaisten lanttu- ja porkkanalaatikoiden rinnalle on bataateista valmistettu laatikko. Sen valmistukseen tarvitaan:
Reilu kilo battaatteja (n. 3 isoa), pestyjä kuorineen
2 suurehkoa kananmunaa, rakenne vatkataan rikki haarukalla
3 ruokalusikallista voita, sulatettuna + lisäksi pannun voiteluun
2 tiiviiksi puristettua ruokalusikallista ruskeaa-/fariinisokeria
1 teelusikka suolaa
½ teelusikkaa jauhettua kanelia
½ teelusikkaa jauhettua inkivääriä
Ripaus vastaraastettua muskottipähkinää
Jauhettua mustapippuria
n. ½ desiä pekaanipähkiöitä, hienoisesti murskattuina
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee bataatteihin haarukalla muutamia reikiä ja laita ne uunipellille. Paista pehmeiksi. n. 45-60 minuuttia, anna jäähtyä.
Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Kaavi bataatit kuoristaan ja hienonna muusiksi. Lisää kananmunat, voi, fariinisokeri ja loput mausteet. Sekoita seos tasaiseksi.
Voitele n. 20 x 20 cm vuoka. Levitä bataattiseos vuokaan, ripottele pintaan pekaanipähkinöitä. Paista 30-40 minuuttia kunnes paistos hieman kuohkeutuu. Tarjoile välittömästi.
Lähteet ja lisää aiheesta:
Better Homes and Gardens
Wikipedia
Infoplease
Butterball
Lue koko blogi, melko hyva
23. tammikuuta 2010 klo 9.47