Blogger Template by Blogcrowds

Johan on (feikki-) markkinat

keskiviikko 14. marraskuuta 2007


Design -laukkujen tukkukauppa?


Länsimaissa, joissa tuotevalvonta on tiukkaa, voi olla melko varma ostamansa tuotteen aitoudesta kun hankinta on tehty asemansa vakiinnuttaneesta kaupasta tai liikkeestä. Kaukomaiden lomakohteissa ja itäisessä euroopassa tilanne saattaa olla kuitenkin toinen, lisäksi internet-huutokaupat ovat tuoneet feikkimarkkinat yhtä lähelle kuin lähin tietokone.

Vain aniharva myöntää ostavansa tuoteväärennöksiä, eikä kyse ole pelkästään totuuden kaunistelusta, moni on tietämättään ja ehkä sinisilmäisestikin luullut ostavansa aidon tuotteen. Tarkoituksella piraattikopioita ostavia löytyy eniten bränditietoisissa nuorissa, joiden tulotaso ei riitä ylläpitämään haluttua tuotemerkkitasoa. Tietoisesti feikkitavaran ostava ajattelee helposti, että kyse on vain yksittäisestä tuotteesta, jonka osto ei ole keneltäkään pois. Kuitenkin pelkästään USA:n taloudelle koituu piraattikaupasta ja tuoteväärennöksistä arviolta 200-250 miljardin vuotuiset tappiot, tuoteväärennökset syövät noin 750 000 työpaikkaa. Tämän lisäksi tuoteväärennösten tuoteturvallisuus on usein arveluttava, mikä pahimmillaan aiheuttaa uhkan jopa terveydelle.

Kuinka väärennöksen tunnistaa aidosta?

Tuoteväärennökset ovat usein taidokkaasti valmistettuja, aidon erottaminen epäaidosta saattaa joissain tapauksissa olla vaikeaa tai miltei mahdotonta. Muutama tuotteeseen ja kauppatapahtumaan liittyvä seikka antaa kuitenkin osviittaa siitä milloin liikutaan harmaalla alueella ja kaupasta on parasta luopua.Feikkiä ei ole aina näin helppo tunnistaa

Tuote

Kalliiden merkkituotteiden kaupassa kannattaa tarkistaa mahdollisuuksien mukaan tuotteen yksityiskohdat. Internetin huutokaupoissa kannattaa myös katsoa myyjän saama palaute; jos useampi asiakas epäilee ostamansa tuotteen aitoutta, kannattaa kauppa jättää väliin. Myyjältä kannattaa myös kysyä, mistä tuote on hankittu.

Aitoustodistus tai valmistajan tuotelaput eivät ole tae tuotteen aitoudesta, samaan tapaan kuin itse tuotteita, piraattikaupassa väärennetään myös etikettejä ja aitoustodistuksia. Tuotetta ei tee aidoksi myöskään se, että myyjä kertoo sen olevan samasta tehtaasta kuin ”aito”.

Ostopaikka

Ostaessa kirpputorilta ja internetin huutokaupoista kannattaa olla varuillaan. Vakiintuneesta liikkeestä ostettu tuote on suuremmalla todennäköisyydellä aito kuin torilta tai katukaupasta hankittu, ranta-rolex –käsite ei ole syntynyt tyhjästä. Kannattaa esittää kysymyksiä! Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on juuri sitä!

Maksutapa

Jos riihikuiva raha on ainut hyväksyttävä maksuväline, saattaa tuotteeseen ja kauppaan liittyä arveluttavia piirteitä. Jos hinnasta voi tinkiä reippaasti, kertoo sekin jotain tuotteen alkuperästä ja myyjän tuotteesta maksamasta hinnasta.

Louis Vuitton

Louis Vuitton monogrammi –käsilaukut ovat ehkä laajimmin kopioituja design –tuotteita. Louis Vuitton tuotteista, kuten muissakin merkkitavaroissa, on tiettyjä ominaisuuksia ja piirteitä, joiden tunteminen helpottaa kultajyvän erottamiseen akanoista.

Yhtäläistä kaikille aidoille Louis Vuitton laukuille on jakelukanava. Louis Vuittonilla ei ole Out Let- eikä tehtaanmyymälöitä, laukkuja ei myydä tukkurien kautta. Aidon laukun voi ostaa vain Louis Vuittonin omasta liikkeestä, muutamasta designer- ja ylellisyystavaroihin keskittyneesta tavaratalosta, internetissä ainoa valtuutettu myyjä on e-luxury.

Mikäli asiakas havaitsee aidossa LV laukussa virheen ostamisen jälkeen, saa hän joko rahansa takaisin tai tilalle uuden laukun, mutta alennusta laukun virheestä ei anneta. Kaikki virheelliset laukut tuhotaan. Koska aitoja laukkuja ei myydä alennettuun hintaan, paljastaa muun jakelukanavan pyyntihinta usein feikin aidosta.

Internetissä on myynnissä erilaisia Louis Vuitton –väärennöksiä. Tunnusomaista näille on mm. laukkuun kiinnitetyt (ja jopa muoviset) LV –tuotelaput, aidossa Louis Vuittonissa tuotelaput eivät ole koskaan laukkuun kiinnitettyinä.

Aitojen LV –laukkujen hihnoissa ja kanttauksissa käytetään hapetettua (lehmän)nahkaa, joka ajan kuluessa tummuu hunajansävyiseksi. Laukuissa ei koskaan käytetä muovia. Metalliosat ovat kullan tai messingin värisiä, vetoketjuissa on siisti LV –painatus. Aitojen LV –laukkujen kuviot ovat aina symmetriset, eri korkeudelle tai eri kohtiin osuvat kuviot ovat merkki tuoteväärennöksestä.
Edes päiväysmerkintä (date stamp tai code) ei takaa tuotteen aitoutta. Monet piraattivalmistajat lisäävät päiväysmerkinnän ostajia harhauttaakseen.

Hyvä keino tunnistaa internet-kaupassa aito laukku feikistä on verrata myytävän tuotteen valokuvia Louis Vuittonin verkkosivujen valokuviin, usein laatu erottuu jo ensi silmäyksellä. Internet-huutokaupoissa kannattaa aina vaatia valokuvia juuri myynnissä olevasta kappaleesta, eikä tyytyä esim. internetistä kopioituihin valokuviin.

Louis Vuitton menestyksen salaisuus on erinomainen laatu yhdistettynä huippumuotoiluun, mistä johtuen laukkujen ulkonäkö vain paranee vuosien saatossa. Usein feikkilaukuista näkee jo kaukaa, että kumpikaan edellä mainituista ominaisuuksista ei toteudu.

Lähteet:Ebay Guide, bagbliss0 kommenttia:

Lähetä kommentti