Blogger Template by Blogcrowds

Ulkomamma seikkailee: Florida Keys

lauantai 5. tammikuuta 2008

Aurinko paistaa jo korkealla kun kiidämme Florida Turnpikea pitkin kohti etelää ja siellä häämöttäviä tummia pilviä. Liikennettä on vähän, etenemisemme sujuu sutjakkaasti. Sukeltamisen ja golfaamisen ääriään täyttäneet lomapäivämme ovat vaatineet veronsa, olemme mieheni kanssa kaksin liikenteessä muun matkaseurueen jäätyä majapaikkaamme laiskottelemaan.

Jos aikataulu vain antaa myöten, tulee eteläisen Floridan lomaan ehdottomasti yhdistää käynti Floridan Key –saarilla, minulle on vakuuteltu kaikilta aiheeseen perehtyneiltä tahoilta. Kehotuksesta onkeemme ottaneina olemme nyt matkaamassa kohti Floridan eteläkärjen saaristoa.

Florida Keys –koostuu sadoista helminauhamaisesti järjestäytyneistä saarista. Saarien lukumääräksi ilmoitetaan lähteestä riippuen reilusta kahdeksastasadasta aina tuhanteenseitsemäänsataan, varmuudella voidaan kuitenkin sanoa että saaria on paljon! Meksikonlahti, Atlantti sekä Karibianmeri kohtaavat Floridan Key-saaristossa, joka on koti myös yhdelle maailman suurimmistaä koralliriutoista.

Matkamme edetessä aurinko vetäytyy harmaaseen pilviverhoon, kohta ensimmäiset sadepisarat ropisevat auton tuulilasiin. Sateesta huolimatta sää on lämmin, helleraja on hyvinkin ylitetty. Moottoritie muuttuu kaksikaistaiseksi valtatieksi, vastaantulevasta liikenteestä varotellaan tiuhaan, tienposken taulussa pidetään tilastoa tieosuuden autokolareissa kuluneen vuoden aikana henkensä menettäneistä. Kieltämättä tehokas tapa saada kuljettajia höllentämään jalkaa kaasupolkimella.

Maasto tien vieressä on rämeistä, ajokaistojen lisäksi kuivaa maata ei juurikaan ole näkyvissä. Ohitettuamme loputtomalta tuntuvan siltatyömaan saavumme Key Largoon, Key-saariston ensimmäiselle saarelle. Paikka on antanut nimensä myös Humbrey Bogartin tähdittämälle elokuvaklassikolle. Saareen olisi mukavaa tutustua läheisemminkin, mutta taivaalta kaatamalla satava vesi pitää meidät visusti automme suojissa. Niinpä jatkamme eteenpäin.

Kaatosateesta huolimatta näkymät ovat huikaisevat; paikoin turkoosinvärinen meri levittäytyy molemmin puolin valtatietä. Valkoisia hiekkarantoja näyttää olevan kilometrikaupalla, värikkäät asuintalot täplittävät rantaviivaa.

Seuraava etappimme on Islamodara. Paikkaa koostuu kuudesta pienemmästä saaresta ja alan tuntijoiden piireissä sitä kutsutaan maailman urheilukalastuksen pääkaupungiksi. Saari tarjoaa myös erinomaiset mahdollisuudet laitesukellukseen, se on myös kotipaikka sukellusmuseolle.
Saarelle matkaajalla on majoitusvaihtoehtoja mistä valita; runsaasta tarjonnasta jokainen löytänee toiveilleen ja kukkarolleen sopivan kortteerin.
Vaikka sää onkin kehnoimmasta päästä, menetän sydämeni saarelle oitis. HGTV:llä vuodenvaiheessa käynnistynyt Dream House –taloarvonnan pääpalkinto sijaitsee Islamoradalla, toiveikkaana haaveilen pääpotin voitosta!

Matkamme jatkuessa saavumme kuuluisalle Seitsemän mailin sillalle, joka nimensä mukaisesti on kunnioitettavat reilut kymmenen kilometriä pitkä. Silta tai tarkemmin sillat ovat toimineet kuvauspaikkana myös monille menestyselokuville, kuten James Bond Lupa Tappaa ja itsensä Kalifornia kuvernöörin, Arnold Swarzeneggerin tähdittämälle Tosivalheita -elokuvalle. Viimeksimainitussa rainassa osa siltaa räjähtää, onneksi asialla olivat kuitenkin silmänkääntötempussaan onnistuneet Hollywoodin tehostemestarit- silta on todellisuudessa yhä jämäkästä pystyssä ja paikallaan.

Saaren lounaisimmassa kärjessä sijaitsee Key West. Ehkä tunnetuin Key Westille sydämensä menettäneistä on nobelkirjailija Ernest Hemmingway, joka asui ja kirjoitti saarella yhdentoista vuoden ajan. Hänen Key Westissä sijaitseva kotitalonsa toimii nykyisin museona ja on suosittu turistikohde.

Key West on myös kotipaikka amerikkalaisen mittapuun mukaan varsin vapaalle vaatekoodille. Vaikka nudismi ei olekaan virallisesti hyväksyttyä, on lokakuinen Fantasy Fest paljaan, maalatun vartalopinnan kokoontumispaikka. Vapaan pukeutumisen (tai pukeutumatta jättämisen) kohteita löytyy myös vuoden muina aikoina, turistioppaat mainitsevat nimeltä mm. Garden of Eden -baarin pukeutumiskoodiin löyhästi suhtautuvaksi paikaksi.

Myös seksuaaliset vähemmistöryhmät ovat löytäneet Key Westin omakseen; suvaitsevassa ilmapiirissä on tilaa kaikille.

Päivä on kääntynyt iltaan kun palaamme takaisin samaa reittiä. Liikennettä on nyt enemmän ja matkanteko on hitaampaa takkuillen paikoin. Floridan Key-saaristo on ehtinyt yhdessä päivässä tehdä unohtumattoman vaikutuksen, vaikka käytössämme ollut aika oli ehdottomasti liian lyhyt, perillä olisi viihtynyt pidempäänkin. Paikka on ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto seuraavan etelänlomamme kohteeksi. Tai jos oikein hyvin käy, niin ehkäpä HGTV:n Dream House –arvonnassa onni on myöten. Toivossa on hyvä elää.

Lähteet: Destination 360, HGTV