Blogger Template by Blogcrowds

Missä pöpöt lymyää -kuinka vältät tartuntoja

lauantai 1. joulukuuta 2007

Näin flunssa-aikaan nenää niiskuttava työtoveri tai kurkkuaan rykivä kanssamatkustaja on monille kauhistus. Toisin kuin usein ajatellaan, flunssavirusten yleisin kulkureitti ihmisestä toiseen ei kuitenkaan ole ilmateitse pisaratartuntana. Tavallisimmin tartunta saadaan kirjaimelliseesti oman käden kautta. Ovenkahvat ja ostoskärryjen työntöaisat sekä muut pöpöjen saastuttamat esineet tarjoavat reippaasti rajapintaa joissa virukset siirtyvät uusien isäntiensä riesaksi.

Flunssan torjunnassakin vanha keino vaikuttaa paremmalta kuin pussillinen uusia. Tehokkaimmin tartuntaa ehkäisee pesemällä käsiään usein. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kädet tulisi pestä kahteen kertaan: ensimmäinen kerta puhdistaa keskimäärin kolmanneksen käsien flunssaa aiheittavista viruksista, mutta toistamalla pesu päästään eroon yli 90 % pöpöistä. Naiset pesevät käsiään muuten keskimäärin kolminkertaisen määrän miehiin verrattuna, perheen herraseurueelle on hyvä pitää pienimuotoinen luento aiheesta.

Seuraavassa on koottu yleisiä ja ehkä yllättäviäkin paikkoja, joissa flunssaa aiheuttavat virukset ja terveydelle haitalliset bakteerit lymyävät ja vaihtavat omistajaa. Hysteeriseksi ei ole syytä heittäytyä, mutta käsienpesua on hyvä tehostaa aina seuraavien toimintojen jälkeen.

Kännykkä

Kännykkä tarjoaa hyvän pinnan pöpöille. Käytön jäljiltä lämmin ja usein kosteahko pinta yhdistettynä pimeään säilytyspaikkan laukun uumenissa antaa bakteereille ja viruksille hyvän lymypaikan. Kun kännykkää lainaa, siirtyvät pöpöt helposti käyttäjältä toiselle.

Kosmetiikkanäytteet

Kosmetiikka-osastojen yhteiskäyttöön tarkoitetut testipakkaukset ovat pöpöjen kokoontumispaikkoja. Varsinaisten meikkien lisäksi pöpöt viihtyvät pakkaukset pinnoilla.

Kauppojen kassat

Korttimaksujen yleistymisen myötä kauppojen kassoilla laskun allekirjoittamiseen käytettävät kynät ovat varsinaisia pieneliöpesäkkeitä. Vilkkaana ostospäivänä kassan kautta virtaa satoja ihmisiä. Oman lompakkoon kiinnitettävän kynän mukana kuljettaminen ei ole huono vaihtoehto.

Pitkät kynnet

Pitkät kynnet ovat kaunis katsella, erityisen ihastuneita pitkien kynsien alusiin ovat erilaiset bakteerit ja virukset. Astonin yliopiston tutkimuksissa, Birminghamissa Iso-britanniassa, havaittiin joka seitsemännellä pitkäkyntisellä olevan vatsatautia aiheuttavaa entero-bakteeria (Enterobacteriaceae) kynsiensä alla.

Kotona

Kaappeihin viikatut vaatteet ja siististi järjestetyt lehdet muuttavat kodin yleisilmeen hetkessä. Jos kodin siivoukseen ei kuitenkaan ole uhrata liiemmin aikaa, järjestelyn sijaan kannattaa panostaa pintojen puhtaana pitoon. Keskeisiä kohteita ovat ovenkahvat sekä vesihanojen ja laatikostojen nupit, puhelimien kuulokkeet ja tietokoneiden näppäimistöt sekä TV:n kaukosäätimet. Jääkaapinovenkahvaa ja WC:n vetonuppia unohtamatta.



Lähteet: First -Magazine,
Duodecim terveyskirjasto
Infektioriskin vähentäminen päiväkodeissa

0 kommenttia:

Lähetä kommentti